Логирај се со:
Facebook

  • Почетна
  • Рецепти
    • Појадоци
    • Пијалаци
      • Коктели
      • Смутија
    • Салати
    • Предјадења
    • Главни јадења
      • На скара
    • Десерт
      • Торти
    • Сите кујни
      • Италијанска
      • Азиска
  • Најди Баланс
    • Главно јадење
    • Десерт
    • Предјадења
  • Испрати рецепт
  • Почетна
  • Рецепти
    • Појадоци
    • Пијалаци
      • Коктели
      • Смутија
    • Салати
    • Предјадења
    • Главни јадења
      • На скара
    • Десерт
      • Торти
    • Сите кујни
      • Италијанска
      • Азиска
  • Најди Баланс
    • Главно јадење
    • Десерт
    • Предјадења
  • Испрати рецепт
exit popup

Јадеме

Лајкнете нÈ на Facebook

Следете ги најновите рецепти и не заборавајте да постирате и ваши.

Претплати се за рецепти

Jademe.mk
Jademe.mk

Мусака со домати и модри патлиџани

Мусака домати модри патлиџани рецепт
Главни јадења

4-6 лица

Мусаката како јадење е добро позната на нашето поднебје. Нешто што се однесува и на класичната мусака, но и на сите нејзини варијации каква што е оваа со домати и модри патлиџани.

  • Вкупно време: 0 минути

Состојки:

  • Модри патлиџани - 1 кг.
  • Домати - 2
  • Лук - 4 чешње
  • Кромид - 1
  • Мелено месо - 400 гр.
  • Сол - По вкус
  • Црн бибер - По вкус
  • Сончогледово масло - 4 лажици
  • Црвена пиперка - 2

Слични рецепти:

Тортиљи со пилешко месо и павлака
Супа со песто и зеленчук

Инструкции:

Чекор 1:

Кромидот и лукот ги лупите и ситно ги сечкате. Кромидот го пржите на загреано масло и потоа ги додавате меленото месо и биберот. Печете на тивок оган со повремено додавање вода додека месото не омекне. На крајот се додава и лукот.

Чекор 2:

Додека месото се пржи ги лупите модрите патлиџани и ги сечете по ширина на кругови со дебелина од околу половина сантиметар. Го посолуваме и ги оставаме да отстојат околу 15 минути. Потоа ги сушиме па пржиме во масло.

Чекор 3:

Ги лупите доматите, ги чистите од семки и сечете на коцки. Еден од нив го сечете на кругови. Исчистената пиперка исто така ја сечете на коцки ја мешате со доматите.

Чекор 4:

Во огноотпорен сад редите ред модри патлиџани па на нив ставате пола од количината на мелено месо. Потоа ставате ред домати и пиперки. Сето тоа го покривате со остатокот од месото, а на врвот ги ставате останатите модри патлиџани и доматите исечени на кругови.

Чекор 5:

Така наредената мусака ја полевате со 2 дл. топла вода и печете 30 минути на температура од 220 степени. Зачинувате со магдонос.

Чекор 6:

Со мусаката, како прилог служите Битолско кисело млеко.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
  • Tweet
chef_hat Enes Karakash
kitchen board

Enes Karakash

    ← Претходен рецепт
    Американска пица со лут колбас

    Следен рецепт →
    Пица со тиквички, сирење и кашкавал

    Како да испратам Рецепт?

    Популарни рецепти

    • малиџано крем салата рецепт Највкусна малиџано крем салата 34 views
    • Емби (слатки шишарки) 22 views
    • Салата кус кус рецепт Салата со кус кус 19 views
    • Печено свинско месо печурки рецепт Печено свинско месо со печурки 19 views
    • Крокети од компир со сусам Крокети од компир со сусам 18 views

    Последни видео рецепти

    Snow Queen коктел
    Snow Queen – коктел ремек-дело
    Белегзија оригинален македонски коктел рецепт speakeasy
    „Белегзија” – оригинален македонски коктел
    Lomo Saltado перуанско пилешко рецепт
    Lomo Saltado – перуанско пилешко

    Последни рецепти

    Ванила Куглоф

    • Десерт

    Торта со моркови и маскарпоне

    • Десерт
    • Торти

    Колач со портокал

    • Десерт

    Колач со кандирано овошје

    • Десерт

    Колач со бадем и ванила крем

    • Десерт

    Коктели

    BANANA CUBAN CHOCOLATE
    безалкохолно Мохито боровинки рецепт коктел
    Безалкохолно Мохито од боровинки
    Мохито од боровница
    Коктел Buttered rum
    Цитрусен пунч!
    Jademe.mk

    Најпопуларни состојки

  • Лук
  • Маслиново масло
  • Путер
  • брашно
  • вода
  • кромид
  • млеко
  • јајца
  • Следете нè

    Претплати се за рецепти


    јадеме.мк © 2015 | Сите права се задржани. Преземањето на содржина е дозволено само со писмена дозвола. | Piksel |