Мусака со домати и модри патлиџани

Мусаката како јадење е добро позната на нашето поднебје. Нешто што се однесува и на класичната мусака, но и на сите нејзини варијации каква што е оваа со домати и модри патлиџани.
Состојки:
- Модри патлиџани - 1 кг.
- Домати - 2
- Лук - 4 чешње
- Кромид - 1
- Мелено месо - 400 гр.
- Сол - По вкус
- Црн бибер - По вкус
- Сончогледово масло - 4 лажици
- Црвена пиперка - 2
Инструкции:
Чекор 1:
Кромидот и лукот ги лупите и ситно ги сечкате. Кромидот го пржите на загреано масло и потоа ги додавате меленото месо и биберот. Печете на тивок оган со повремено додавање вода додека месото не омекне. На крајот се додава и лукот.
Чекор 2:
Додека месото се пржи ги лупите модрите патлиџани и ги сечете по ширина на кругови со дебелина од околу половина сантиметар. Го посолуваме и ги оставаме да отстојат околу 15 минути. Потоа ги сушиме па пржиме во масло.
Чекор 3:
Ги лупите доматите, ги чистите од семки и сечете на коцки. Еден од нив го сечете на кругови. Исчистената пиперка исто така ја сечете на коцки ја мешате со доматите.
Чекор 4:
Во огноотпорен сад редите ред модри патлиџани па на нив ставате пола од количината на мелено месо. Потоа ставате ред домати и пиперки. Сето тоа го покривате со остатокот од месото, а на врвот ги ставате останатите модри патлиџани и доматите исечени на кругови.
Чекор 5:
Така наредената мусака ја полевате со 2 дл. топла вода и печете 30 минути на температура од 220 степени. Зачинувате со магдонос.
Чекор 6:
Со мусаката, како прилог служите Битолско кисело млеко.