Логирај се со:
Facebook

  • Почетна
  • Рецепти
    • Испратени рецепти
    • Појадоци
    • Пијалаци
      • Коктели
      • Смутија
    • Салати
    • Предјадења
    • Главни јадења
      • На скара
    • Десерт
      • Торти
    • Сите кујни
      • Италијанска
      • Азиска
  • Најди Баланс
    • Главно јадење
    • Десерт
    • Предјадења
  • Испрати рецепт
  • Најди рецепт
  • Галерии
  • Блог
  • Контакт
  • Почетна
  • Рецепти
    • Испратени рецепти
    • Појадоци
    • Пијалаци
      • Коктели
      • Смутија
    • Салати
    • Предјадења
    • Главни јадења
      • На скара
    • Десерт
      • Торти
    • Сите кујни
      • Италијанска
      • Азиска
  • Најди Баланс
    • Главно јадење
    • Десерт
    • Предјадења
  • Испрати рецепт
  • Најди рецепт
  • Галерии
  • Блог
  • Контакт
exit popup

Јадеме

Лајкнете нÈ на Facebook

Следете ги најновите рецепти и не заборавајте да постирате и ваши.

Претплати се за рецепти

Jademe.mk
Jademe.mk

Печено свинско месо со печурки

Печено свинско месо печурки рецепт
Главни јадења

4 лица

  • Вкупно време: 60 минути
  • Време на подготовка: 15 минути
  • Време на готвење: 45 минути
  • Количина: 4

Состојки:

  • Свинско филе - околу 800 грама
  • Готварска сол - 1 лажичка
  • Црн пипер (крупен) - ½ лажичка
  • Маслиново масло - 1 1/2 лажица
  • Печурки (исецкани) - 500 грама
  • Путер (растопен) - 3 лажици
  • Сол - 1 лажичка
  • Кромид (ситно исечкан) - 2 лажици
  • Лук (ситно исечкан) - 2 лажици
  • Зачини (естрагон или друг вид по желба) - 1 ½ лажички

Слични рецепти:

Тортиљи со пилешко месо и павлака
Супа со песто и зеленчук

Инструкции:

Чекор 1

Извадете го месото од фрижидер да отстои на собна температура 1 или 2 часа, а потоа напрскајте го од сите страни со сол и црн пипер и оставете го настрана.

image001

Чекор 2
Кога ќе биде подготвено месото за печење, загрејте ја рерната на 220 степени. Во тава за пржење, на силен оган загрејте маслиново масло, а потоа ставете го месото во тавата. Пржете го околу 10 минути, додека не стане кафеаво од сите страни.

image002image003

Чекор 3
Кога ќе биде доволно испржено месото (не ја чистете тавата за пржење), ставете го во тава за печење и печете го на 220 степени околу 20 минути или подолго доколку месото претходно не било доволно одмрзнато на собна температура. Употребете термометар за месо за да утврдите дали месото е доволно време печено. Извадете го од рерна, покријте го со фолија и оставете го така да отстои 15-20 минути.

image004

Чекор 4
Во меѓувреме подгответе ги печурките. Ставете 3 лажици путер во истата тава за пржење во која претходно го пржевте месото. Додадете кромид и лук во тавата и пржете на среден оган помалку од  една минута. Додадете ги печурките во тавата, сол, црн пипер и зачини (по желба). Продолжете со пржење додека печурките не се готови. Додадете неколку лажици топла вода доколку се залепат неколку печурки на тавата (бело вино исто така може да помогне). Тргнете од оган.

image007

Чекор 5

Со остар нож исечете го месото на тенки парчиња и послужете со пржените печурки и некоја добра салата во прилог. Уживајте!

image008

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
  • Tweet
chef_hat Jademe.mk
kitchen board

Jademe.mk

Јадеме.мк е сајт кој има за цел да промовира готвена храна и рецепти. Наша визија е да создадеме еден вид социјална мрежа каде секој ќе може да го сподели својот рецепт преку нашиот портал, како и промовираме навики на готвење :)

← Претходен рецепт
Салата од шумски плодови со мед и јогурт

Следен рецепт →
Супа со песто и зеленчук

Како да испратам Рецепт?

Популарни рецепти

  • Печено свинско месо со печурки Печено свинско месо со печурки 33 views
  • Емби (слатки шишарки) Емби (слатки шишарки) 31 views
  • Печени макарони со сирење Печени макарони со сирење 28 views
  • Тиквички печени во рерна Тиквички печени во рерна 25 views
  • Крокети од компир со сусам Крокети од компир со сусам 24 views

Последни видео рецепти

Snow Queen коктел
Snow Queen – коктел ремек-дело
Белегзија оригинален македонски коктел рецепт speakeasy
„Белегзија” – оригинален македонски коктел
Lomo Saltado перуанско пилешко рецепт
Lomo Saltado – перуанско пилешко

Последни рецепти

Ванила Куглоф

  • Десерт

Торта со моркови и маскарпоне

  • Десерт
  • Торти

Колач со портокал

  • Десерт

Колач со кандирано овошје

  • Десерт

Колач со бадем и ванила крем

  • Десерт

Коктели

BANANA CUBAN CHOCOLATE
безалкохолно Мохито боровинки рецепт коктел
Безалкохолно Мохито од боровинки
Мохито од боровница
Коктел Buttered rum
Цитрусен пунч!
Jademe.mk

Најпопуларни состојки

  • Лук
  • Маслиново масло
  • Путер
  • брашно
  • вода
  • кромид
  • млеко
  • јајца
  • Следете нè

    Претплати се за рецепти


    јадеме.мк © 2015 | Сите права се задржани. Преземањето на содржина е дозволено само со писмена дозвола. | Piksel |